Luning's

Drie totaal verschillende horeca-gelegenheden, gevestigd in één nostalgisch pand, gelegen aan de Brink van het zuid-west-drentse dorp Ruinen, een voormalige heerlijkheid in de buurt van Meppel.... In de omgeving liggen uitgestrekte heidevelden, bossen en zandverstuivingen en enkele schaapskooien.

Ruinen is een oud dorp, een zogeheten esdorp. De geschiedenis is letterlijk zichtbaar. De boerderijen zijn gebouwd in concentrische ringen rond de Brink (het dorpsplein) als de jaarringen van een eeuwenoude eik. Hoe dichter bij de Brink, hoe ouder de boerderij. En de boerderij van de familie Luning, die uit 1632 stamt, ligt midden op de Brink. Luning's betover grootvader kocht de Sacksische boerderij in 1880 voor 1250 harde guldens (€ 567,23) om zelf te gaan boerken. Maar reeds vanaf het begin van de vorige eeuw werden tijdens marktdagen ook borreltjes geschonken, zo blijkt uit de eerste tapvergunning die dateert van 1904. Dat gecombineerde agro-horecakarakter bleef bestaan tot diep in de jaren zestig, toen Luning's ouders de boerderij in hun bezit kregen. In het hoofddeel aan de voorkant, runden zij een echt dorpscafé, terwijl op het achterdeel de koeien en kippen nog rond liepen.

Eind jaren zeventig werden de koeien en de kippen aan de kant geschoven en werd het achterhuus, met behoud van de historische details, omgebouwd tot een pannenkoekenboerderij en aan de voorkant, in het hoofddeel, kwam een café-restaurant, beide met een ruim terras.

Het laatste wapenfeit dateert uit voorjaar 2005 waarbij, na een grondige verbouwing, een grote centrale open keuken gerealiseerd werd, het kloppend culinaire hart van dit veelzijdige bedrijf. In de ruimte die middels deze laatste verbouwing werd bespaard, is thans het tapascafé gehuisvest, tevens voorzien van een lommerrijk terras.

Oud en bemind

Luning's restaurant & tapascafé annex pannenkoekenboerderij 't Achterhuus. Drie totaal verschillende horeca-gelegenheden, gevestigd in één nostalgisch pand, gelegen aan de Brink van het zuid-west-drentse dorp Ruinen, een voormalige heerlijkheid in de buurt van Meppel.... In de omgeving liggen uitgestrekte heidevelden, bossen en zandverstuivingen en enkele schaapskooien.